Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem z bakłażana
- 1000 g wody
- 1 plaster cytryny
- 2 ½ łyżeczki soli
- 500 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm plastry
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 1 pomidor, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
- 25 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Crostini z mozzarellą
- 6 kromek chleba, wiejskiego lub ciabatty
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka sera mozzarella (ok. 125 g), pokrojonego w drobną kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1033 kJ / 247 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 1223 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z oliwek
5min
Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami
30min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 Std.
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1h 10min
Pasta z bakłażana
55 Min
Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem
35 Min
Tarta prowansalska
1h 15min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1h 10min
Pasta kokosowa z cebulą i kolendrą
50 Min
Pasta Mutabal z podpłomykami
1 Std. 35 Min
Dressing z kozim serem
10min
Ziołowa frittata z ricottą
55 Min