Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem z bakłażana
- 1000 g wody
- 1 plaster cytryny
- 2 ½ łyżeczki soli
- 500 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm plastry
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 1 pomidor, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojony na kawałki
- 25 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Crostini z mozzarellą
- 6 kromek chleba, wiejskiego lub ciabatty
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka sera mozzarella (ok. 125 g), pokrojonego w drobną kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1033 kJ / 247 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 1223 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Suflet szpinakowo-serowy
40 min
Terrina z łososia i ricotty
4 Std. 35 Min
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1 godz. 30 min
Mini tarty
1 godz. 45 min
Gazpacho z malinami
1h 15min
Tarta prowansalska
1h 15min
Kremowe gratin z jarmużu
55 min
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Crostini z kozim serem i pastą z groszku
25 min
Pasta z oliwek
5min