Kremowe gratin z jarmużu

Kremowe gratin z jarmużu

3.6 9 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 15 g natki pietruszki tylko liście
  • 70 g bułki, suchej
  • 10 g skórki z cytryny
  • 170 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
  • 250 - 300 g sera gruyère pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 400 g jarmużu pokrojonego na kawałki, tylko liście, bez twardych łodyg
  • 30 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 380 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 546.2 kcal / 2285.2 kJ
Białko 25.1 g
Tłuszcz 40.6 g
Węglowodany 25.6 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 14.4 g
Sód 833.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...