Kremowe gratin z jarmużu
TM6 TM5

Kremowe gratin z jarmużu

3.9 (8 ocen)

Składniki

  • 15 g natki pietruszki, tylko liście
  • 70 g bułki, suchej
  • 10 g skórki z cytryny
  • 170 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 250 - 300 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 400 g jarmużu, pokrojonego na kawałki, tylko liście, bez twardych łodyg
  • 30 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 380 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2285.2 kJ / 546.2 kcal
Białko
25.1 g
Węglowodany
25.6 g
Tłuszcz
40.6 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Błonnik
5.5 g
Sód
833.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy