![Kremowe gratin z jarmużu Kremowe gratin z jarmużu](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B06530F9-C923-4D25-94A4-D31CEA79CA14/Derivates/CC346847-121A-4CF7-919C-44DFABF45CE3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g natki pietruszki, tylko liście
- 70 g bułki, suchej
- 10 g skórki z cytryny
- 170 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 250 - 300 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 400 g jarmużu, pokrojonego na kawałki, tylko liście, bez twardych łodyg
- 30 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 1 ząbek czosnku
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 380 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2285.2 kJ / 546.2 kcal
- Białko
- 25.1 g
- Węglowodany
- 25.6 g
- Tłuszcz
- 40.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Sód
- 833.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 Min
Makaron po liguryjsku
45min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1 Std. 35 Min
Topinambur po prowansalsku
50 Min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1 Std. 20 Min
Orzechowe gryczotto z tymiankiem
45min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1 Std. 30 Min
Risotto z wędzonym pstrągiem, selerem naciowym i orzechami włoskimi
45min
Gnocchi alla romana
2h
Rabarbarowa lasagne
1 Std. 10 Min
Krążki cukinii nadziewane masą serową
55min