Wersje kompatybilne
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 - 550 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych na 4 cm kawałki
- ½ łyżeczki sól, ilość do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony, ilość do przyprawienia ryby
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej, opłukanej
- 750 g wody
- 60 g migdałów, w płatkach
- 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 duży pęczek)
- 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 70 g masła
- 60 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 75 g pora, pokrojonego w plastry
- 85 g selera naciowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), bezglutenową - 1 gałązka tymianku, świeżego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1726.6 kJ / 412.7 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 274.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45 Min
Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka
1h 35min
Cytrynowy pęczak z fasolką szparagową, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1h 5min
Roladki z piersi indyka
2h 30min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 Min
Dorsz z aïoli i warzywami
50 Min
Paczuszki z łososiem i kuskus z suszonymi pomidorami
55 Min
Makaron pełnoziarnisty na kremie z ciecierzycy z krewetkami
35 Min
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1 Std.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 Min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 Min