Wersje kompatybilne
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie fasoli
- 100 g fasoli Piękny Jaś, suszonej (Jaś Karłowy)
- 1000 g wody, gorącej
Przygotowanie dania
- 150 g kaszy jaglanej
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 120 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 2-3 cm plastry
- 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g masła, plus 1 łyżeczka
- 450 - 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych (np. natki pietruszki, majeranku, rozmarynu, tymianku)
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g kiełbas sojowych, pokrojonych w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 870 kJ / 208 kcal
- Białko
- 9.7 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Błonnik
- 5.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10 min
Kotlety sojowe
40 min
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1h 20 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10 min
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
50 min
Pilaw z bakaliami
50 min
Gaskońska zupa garbure z tofu
50 min
Ryż śródziemnomorski
50 min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Crumble po indyjsku
1h 20 min
Marokański kuskus z warzywami
50 min