
Wersje kompatybilne
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Namaczanie fasoli
- 100 g fasoli Piękny Jaś, suszonej (Jaś Karłowy)
- 1000 g wody gorącej
Przygotowanie dania
- 150 g kaszy jaglanej
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g pora tylko białej części, pokrojonej w 2-3 cm plastry
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g masła plus 1 łyżeczka
- 450 - 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych (np. natki pietruszki, majeranku, rozmarynu, tymianku)
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g kiełbas sojowych pokrojonych w 1 cm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 208 kcal / 870 kJ
- Białko
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Błonnik
- 5.1 g