Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem
TM6 TM5

Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem

4.0 (49 ocen)

Składniki

  • 250 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
  • 400 g bakłażanów, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 4 łyżeczki soli
  • 40 liści bazylii, świeżych
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, przekrojonego na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 270 g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    lub 270 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda, osolona, do ugotowania makaronu
  • 1 - 2 łyżeczki skórki z pomarańczy, otartej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1635 kJ / 391 kcal
Białko
11.8 g
Węglowodany
60.7 g
Tłuszcz
11.9 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Błonnik
7.5 g
Sód
2405.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy