
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
- 400 g bakłażanów pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 4 łyżeczki soli
- 40 liści bazylii, świeżych
- 10 g korzenia imbiru, świeżego przekrojonego na pół
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
270
g pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 270 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda osolona, do ugotowania makaronu
- 1 - 2 łyżeczki skórki z pomarańczy otartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 391 kcal / 1635 kJ
- Białko
- 11.8 g
- Tłuszcz
- 11.9 g
- Węglowodany
- 60.7 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Sód
- 2405.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Ryż śródziemnomorski
50 min
Crostini z kremem z bakłażana i mozzarellą
1 godz.
Peruwiańskie quinotto
35 min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30 min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30 min
Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym
1 godz. 35 min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 godz. 25 min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 godz.
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35 min