Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 4 cebulki dymki, pokrojone na 2 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, przekrojonej wzdłuż na pół, bez gniazd nasiennych
- 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 15 - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g skórki z limonki, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki śmietanki kokosowej
- 30 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 400 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry (ok. 100 g każdy)
- ¼ - ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 4 liście sałaty masłowej
- gorąca woda, do namoczenia liści sałaty
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1094.8 kJ / 261.5 kcal
- Białko
- 20.8 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 202 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 Std.
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 Std.
Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem
1 Std.
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 Min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 Std.
Kedgeree z dorszem i żółtkami z Varomy
55 Min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 Min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 Std.
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1 Std.
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 Min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 Min