![Spaghetti z cytrusowym pesto Spaghetti z cytrusowym pesto](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E2961489-8488-46DA-B8B1-9CDB4B855959/Derivates/0B070394-864C-4A35-A638-E61CE6D52529.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 - 20 g bazylii, świeżej tylko liście
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- ser parmezan, tarty do podania (ok. 20 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 432.6 kcal / 1810 kJ
- Białko
- 12.1 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Węglowodany
- 69.9 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Sód
- 606.9 mg