Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 - 20 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- ser parmezan, tarty, do podania (ok. 20 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1810 kJ / 432.6 kcal
- Białko
- 12.1 g
- Węglowodany
- 69.9 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 606.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z papryką i kozim serem
20min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi
40min
Pasta à la Norma
50min
Risotto z salsą pomidorową
40min
Risotto pomarańczowe
45min
Makaron po liguryjsku
45min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55min
Spaghetti aglio e olio
35min
Pissaladière - francuska pizza
1h 20min
Sos pomidorowy z tuńczykiem
45min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30min