
Wersje kompatybilne
Medaliony ziemniaczane z salsą z pomidorów i awokado
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Medaliony ziemniaczane
- 500 g wody
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 110 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 200 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 1 szczypta soli
Salsa z pomidorów i awokado
- 20 g czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g awokado (ok. 1 szt.), pokrojonego na kawałki
- 150 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów, ze słoika, odsączonych z zalewy
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego, drobno pokrojonego
Sos chrzanowy
- 15 - 20 g chrzanu, tartego, śmietankowego
- 80 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
- 2 szczypty soli
- masło klarowane, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 330 kJ / 78 kcal
- Białko
- 1.9 g
- Węglowodany
- 9.2 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej z sosem pomidorowym
1h 35min
Podhalańskie moskole
1h
Carimañolas z mięsem i serem
3h 5min
Wegetariański chowder z kukurydzą
30 Min
Placuszki pomidorowo-ciecierzycowe
40min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30min
Gulasz sojowy z knedlami
1 Std. 20 Min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Crumble po indyjsku
1 Std. 20 Min
Wegetariańskie chop suey
1h 5 min
Samosy z farszem ziemniaczanym
1h 40 min
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1h 10min