Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
TM5 TM6

Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy

Składniki

  • 150 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka na twardo, do dekoracji
  • 150 g chleba, białego, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki parmeńskiej, w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej, do dekoracji
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1000 g pomidorów, dojrzałych, bez skórki, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g czerwonego octu winnego lub balsamicznego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1661 kJ / 397 kcal
Białko
10.1 g
Węglowodany
20.8 g
Tłuszcz
32.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie