Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy
TM6 TM5

Salmorejo - hiszpański chłodnik pomidorowy

4.5 (60 ocen)

Składniki

  • 150 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g białego chleba, świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g szynki parmeńskiej, w plastrach lub innej szynki surowej, suszonej
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1000 g pomidorów, dojrzałych, bez skórki, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g czerwonego octu winnego
    lub 30 g octu balsamicznego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1645.5 kJ / 393.3 kcal
Białko
12.2 g
Węglowodany
19.2 g
Tłuszcz
30.4 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Błonnik
3 g
Sód
1006.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy