Urządzenia i Akcesoria
Gulasz z polentą
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Polenta
-
40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1000 g wody
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
250 g kaszy kukurydzianej (polenty) o czasie gotowania 10-15 min
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
Gulasz
-
400 g mięsa wieprzowego pokrojonego w 3 cm kostkę (np. łopatki)
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
-
1 czubata łyżka mąki pszennej
-
4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 - 60 g cebuli przekrojonej na pół
-
220 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g oliwy z oliwek
-
100 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy100 g pomidorów dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
-
200 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1280 mg
Białko
24.6 g
Kalorie
2274.3 kJ /
543.6 kcal
Tłuszcz
38.9 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
12.4 g
Węglowodany
23.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Focaccia z ziemniakami, boczkiem i rozmarynem
2 godz. 50 min
Greckie klopsiki z jagnięciny (Keftethes)
25 min
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
45 min
Gulasz poleszucki
1 godz. 15 min
Suflet serowy szybki
55 min
Bliny z musem koperkowym i łososiem
1 godz. 10 min
Peruwiańskie quinotto
35 min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1 godz. 5 min
Gnocchi alla romana
2 godz.
Ossobuco po mediolańsku
1 godz. 10 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1 godz. 30 min