
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polenta
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone -
250
g mąki kukurydzianej
lub 250 g kaszy kukurydzianej (polenty)
Gulasz
- 400 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w 3 cm kostkę (np. łopatki)
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 - 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 220 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
-
100
g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 100 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
- 200 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1973.1 kJ / 472 kcal
- Białko
- 18.6 g
- Węglowodany
- 42.1 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 776.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min
Risotto z wędzonym serem
30min
Gulasz cielęcy
1h 15min
Risotto z parmezanem
30min
Risotto dyniowe z boczkiem
35min
Gnocchi alla romana
1j 30 mnt
Gulasz jagnięcy (spezzatino)
1 godz. 45 min
Tagine z jagnięciną
50min
Risotto po mediolańsku
30min
Ossobuco po mediolańsku
1h 10min
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40min