
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Polenta
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 250 g kaszy kukurydzianej (polenty) o czasie gotowania 10-15 min
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
Gulasz
- 400 g mięsa wieprzowego pokrojonego w 3 cm kostkę (np. łopatki)
- 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 - 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 220 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
-
100
g pomidorów dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 100 g krojonych pomidorów, z puszki odsączonych z zalewy - 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 200 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 543.6 kcal / 2274.3 kJ
- Białko
- 24.6 g
- Tłuszcz
- 38.9 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.4 g
- Sód
- 1280 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie śliwkowym
1h
Orzechowe gryczotto z tymiankiem
45min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1h 10min
Risotto po mediolańsku
30min
Ossobuco po mediolańsku
1h 10min
Groszek po francusku
55min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Gulasz cielęcy
1h 15min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1h 40min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Gulasz poleszucki
1h 15min
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min