Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym

Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym

4.2 38 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • zielonej soczewicy, suszonej
    250 g
  • wody
    1000 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • liść laurowy, suszony
    1
  • tymianku, świeżego tylko liście
    3 - 4 gałązki
    ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona (patrz wariant)
  • przepiórczych jajek
    8
  • śmietany UHT, 18% tłuszczu
    100 g
    100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 484 kcal / 2025.1 kJ
Białko 21.8 g
Tłuszcz 25.6 g
Węglowodany 43.5 g
Błonnik 7.3 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Sód 512.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...