Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 liść laurowy, suszony
-
3 - 4
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub ¼ - ½ łyżeczki tymianku, suszonego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji -
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM (patrz wariant)
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona (patrz wariant) - 8 przepiórczych jajek
-
100
g śmietany UHT, 18% tłuszczu
lub 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2025.1 kJ / 484 kcal
- Białko
- 21.8 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 25.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 7.3 g
- Sód
- 512.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
35 Min
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55min
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45min
Orientalny krem z fasoli
30min
Zupa krem z ciecierzycy
30min
Zupa krem z białej fasoli i dyni (dla dzieci)
35 Min
Chłodnik z pora, selera i ziemniaków (Vichysoiss)
50min
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 Min
Zupa szpinakowa z imbirem
30min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 min