Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
TM6 TM5

Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym

4.2 (37 ocen)

Składniki

  • 150 - 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 250 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ¼ - ½ łyżeczki tymianek, świeży, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 1 gałązka tymianku, suszonego, tylko liście
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 przepiórcze jaja
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 150 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1145 kJ / 273 kcal
Białko
12.5 g
Węglowodany
26 g
Tłuszcz
12 g
Tłuszcz nasycony
4 g
Błonnik
7 g
Sód
588 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy