Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 - 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM (patrz wariant)
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
-
¼ - ½
łyżeczki tymianek, świeży, plus dodatkowa ilość do dekoracji
lub 1 gałązka tymianku, suszonego, tylko liście - ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 4 przepiórcze jaja
-
150
g śmietany, min. 30% tłuszczu
lub 150 g śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1145 kJ / 273 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 588 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 Min
Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami
1h 30min
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
35min
Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
45min
Holenderska zupa musztardowa
30 Min
Zupa z fenkułem i komosą ryżową
25 Min
Sałaciorka
50min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 Min
Zupa krem z pora z serem
30 Min
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40 Min
Zupa z chleba
20 Min
Zupa krem z ciecierzycy i kalafiora
45min