Pissaladière - francuska pizza
TM5 TM6

Pissaladière - francuska pizza

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 40 g wody, letniej

Dodatki

  • 80 - 100 g oliwek, czarnych, bez pestek, pokrojonych na połówki
  • 700 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
  • 20 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego, lub suszonego
  • pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
  • 70 g filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy (ok. 2 puszki)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
632 kJ / 151 kcal
Białko
4.5 g
Węglowodany
15.9 g
Tłuszcz
8.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie