Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 40 g wody, letniej
Dodatki
- 80 - 100 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 700 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia blachy
- mąka pszenna, do oprószenia blachy
- 2 łyżki kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 1 - 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
- filety z anchois, w oleju (ok. 70 g), odsączone z zalewy, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 587.8 kJ / 140.5 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 213.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi alla romana
2h
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5 min
Focaccia z kurkami i rozmarynem, pasta serowo-śmietanowa
2h 20min
Dip paprykowo-orzechowy
10 min
Pikantne aïoli
15 min
Pasta à la Norma
50min
Sos z czerwonego wina
40min
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 godz. 30 min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45 min.
Podpłomyk cztery sery
55 min
Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
2 godz. 5 min
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
2h