Zupa jabłkowo-selerowa

Zupa jabłkowo-selerowa

4.0 170 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    100 - 150 g
  • oleju
    20 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    350 g
  • jabłek (np. Szampion), obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    200 g
  • wody
    600 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    80 - 100 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    3 szczypty
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • cukru
    1 szczypta
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
    ½ - 1 łyżka
  • szczypiorku, świeżego posiekanego, do dekoracji
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 119 kcal / 497 kJ
Białko 2 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 8 g
Błonnik 3.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...