Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g różyczek kalafiora
- 300 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g migdałów, blanszowanych
- 1 ząbek czosnku
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
-
200
g pomidorów, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych w 1 cm kostkę
lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki, dobrze odsączonych z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 703 kJ / 168 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 11.9 g
Alternatywne przepisy
Sałatka kalafiorowo-brokułowa
10 min
Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek
25min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1h
Sałatka z białą fasolą i wędzonym łososiem
10 min
Sałatka rosyjska z burakami
1h 10min
Surowa warstwowa sałatka w słoiczkach (dieta raw)
25min
Sałatka z serem
5min
Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem
35 min
Sałatka detox
25min
Pikantny brokuł z kokosową posypką
35 min
Surowy kuskus z kalafiora (dieta raw)
20min
Sałatka detox z kalafiorem i cieciorką
13 godz. 50 min