Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 850 g wody, gorącej
-
2
łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 300 g kaszy kuskus
- 250 g bakłażana, pokrojonego na kawałki
- 400 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta szafranu, mielonego lub w pręcikach
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- 250 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 300 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2009.8 kJ / 480.4 kcal
- Białko
- 19.2 g
- Węglowodany
- 90.4 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 14.9 g
- Sód
- 842.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszą kuskus
45min
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1h 20min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10min
Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem
35min
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45min
Ryż śródziemnomorski
50min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40min
Peruwiańskie quinotto
35min
Marokański kuskus z warzywami
50min
Ryż z warzywami i ananasem
50min
Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
45min