
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 160 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 2 liście laurowe, suszone
-
2 - 3
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub ½ - 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej - 800 g wody
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 812 kJ / 194 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Sód
- 878 mg
Alternatywne przepisy
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 Min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 Min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 Std.
Krem marchewkowo-imbirowy z soczewicą
50 Min
Barszcz wegetariański
1 Std. 10 Min
Zupa krem z ciecierzycy
30 Min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 Min
Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
45 Min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 Min
Toskańska zupa fasolowa
50 Min
Marokańska zupa z ciecierzycy
40 Min
Zupa z soczewicy z kiełbasą
8sa 10 dk