
Wersje kompatybilne
Jerk Chicken with Sweet Potato Mash and Vegetables
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jerk Chicken
- 4 chicken breasts, skinless (approx. 140 g each)
- 10 g fresh root ginger peeled, cut in round slices (2 mm)
- 3 garlic cloves
-
1 - 2
scotch bonnet chilli halved, deseeded, to taste
lub fresh red chillies halved, deseeded, to taste - 1 lime thin peelings of skin and 20 g juice
- 1 orange thin peelings of skin and 20 g juice
- 2 tsp soft dark brown sugar
- 2 tsp black peppercorns
- 1 tsp whole allspice berries
- 1 tsp fine sea salt
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 pinch ground nutmeg
- 8 sprigs fresh thyme leaves only
- 5 g fresh coriander cut in pieces (2 cm)
- 4 spring onions cut in pieces (2 cm)
- 20 g cider vinegar
- 20 g olive oil
Mash and Vegetables
- 700 g water
- 600 g sweet potatoes peeled, diced (3 cm)
- 400 g fine green beans trimmed
- 400 g frozen peas defrosted
- 3 garlic cloves
- 20 g fresh root ginger peeled, cut in round slices (2 mm)
- 10 g olive oil
- 8 - 10 sprigs fresh thyme leaves only, to taste
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 503 kcal / 2117 kJ
- Białko
- 44 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Węglowodany
- 50 g