![Wegański placek (farinata) Wegański placek (farinata)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7F1F8B45-0591-442D-8AB9-58845C818FB2/Derivates/ce2d0686-e8d4-4d7d-8f00-c0752828db3d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g mąki z ciecierzycy, Melvit
- 450 g wody
- 15 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 339.6 kJ / 81.1 kcal
- Białko
- 3.6 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Błonnik
- 1.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 Std. 20 Min
Wegańskie masło z aquafabą
2h 25min
Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
1 Std. 55 Min
Bezglutenowa mieszanka do wypieku chleba II
10min
Pasztet sojowy z pistacjami
15h
Chleb gryczany z Trio Seeds i jabłkami
2h 20 min
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1h 30min
Focaccia (bez glutenu)
1 Std.
Niskowęglowodanowe podpłomyki z Trio Seeds i nasionami chia
50 Min
Pizza na spodzie z ciecierzycy (bez glutenu)
30 Min
Ciastka z mąki z ciecierzycy (Panisses)
40 Min
Bezglutenowe bazyliowe kluski kładzione
1h 5 min