Urządzenia i Akcesoria
Placek z hummusem z cieciorki
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje
Składniki
Hummus
-
1 ząbek czosnku
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
-
30 g pasty tahini
-
30 g oliwy z oliwek
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
-
20 g wody
Placek
-
35 g cebuli dymki pokrojonej na 3 cm kawałki
-
130 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
-
120 g mąki z ciecierzycy
-
120 g wody
-
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
olej ilość do smażenia
-
½ awokado pokrojonego w 2 mm plastry, do dekoracji
-
10 pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół, do dekoracji
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
29 g
Kalorie
3044 kJ /
728 kcal
Tłuszcz
39.4 g
Węglowodany
64.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA WEGAŃSKIE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasztet warzywny z soczewicą
2 Std. 30 Min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 Std. 15 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min
Hummus z buraka
1 Std.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Jaglany quiche ze szpinakiem i oliwkami
1 Std. 45 Min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 Min
Pasta z cukinii i soczewicy
1 Std. 10 Min
Hummus z domowym tahini
25 Min
Placuszki wege z ciecierzycy
30 Min
Placek z ciecierzycy z warzywnym dipem curry
1 Std. 20 Min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 Min