Urządzenia i Akcesoria
Placek z hummusem z cieciorki
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje
Składniki
Hummus
-
1 ząbek czosnku
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
-
30 g pasty tahini
-
30 g oliwy z oliwek
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
-
20 g wody
Placek
-
35 g cebuli dymki pokrojonej na 3 cm kawałki
-
130 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
-
120 g mąki z ciecierzycy
-
120 g wody
-
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
olej ilość do smażenia
-
½ awokado pokrojonego w 2 mm plastry, do dekoracji
-
10 pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół, do dekoracji
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
29 g
Kalorie
3044 kJ /
728 kcal
Tłuszcz
39.4 g
Węglowodany
64.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA WEGAŃSKIE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasta z czerwonej fasoli z czarnuszką
5 Min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 Std. 30 Min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 Std.
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
1 Std.
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1 Std.
Farinata - włoski placek z ciecierzycy
1 Std. 30 Min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 Std. 10 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min
Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami
8 Std. 10 Min
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 Std.
Kotlety z komosy ryżowej
1 Std. 25 Min