Urządzenia i Akcesoria
Placek z hummusem z cieciorki
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje
Składniki
Hummus
-
1 ząbek czosnku
-
240 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
-
30 g pasty tahini
-
30 g oliwy z oliwek
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
-
20 g wody
Placek
-
35 g cebuli dymki pokrojonej na 3 cm kawałki
-
130 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
-
120 g mąki z ciecierzycy
-
120 g wody
-
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki czosnku, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
olej ilość do smażenia
-
½ awokado pokrojonego w 2 mm plastry, do dekoracji
-
10 pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół, do dekoracji
-
5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno posiekanych, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
29 g
Kalorie
3044 kJ /
728 kcal
Tłuszcz
39.4 g
Węglowodany
64.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DANIA WEGAŃSKIE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Naleśniki z ciecierzycy z farszem z suszonych pomidorów i rukolą
45 min
Wegańska gryczana pizza z konfiturą z czerwonej cebuli i brokułami
1 godz. 55 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
2 godz. 10 min
Hummus z domowym tahini
25 min
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami
8 godz. 10 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 godz. 20 min
Burger wegański
3 godz. 55 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min