
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Burgery z soczewicy
- 330 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 320 g wody
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka
Purée z bobu
- 800 g wody
- 500 g bobu, świeżego
- 10 - 15 liści mięty pieprzowej, świeżej
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia kotletów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 846 kJ / 202 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 24.9 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Błonnik
- 5.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2 godz. 5 min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową
1 godz. 10 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 godz. 15 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1 godz. 30 min
Burger wegański
3 godz. 55 min
Wegańskie naleśniki
50 min
Wegański parmezan
25 min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min