Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Burgery z soczewicy
- 330 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 - 15 g koperku, świeżego, tylko liście
- 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 320 g wody
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 jajka
Purée z bobu
- 800 g wody
-
500
g bobu, świeżego
lub 500 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 10 - 15 liści mięty pieprzowej, świeżej
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 70 g mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 - 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia kotletów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 846 kJ / 202 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 24.9 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Błonnik
- 5.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1sa
Kotlety z komosy ryżowej
1h 25min
Burger wegański
3h 55min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 Std. 10 Min
Placek z hummusem z cieciorki
20min
Pasztet warzywny z soczewicą
2h 30min
Kotleciki pietruszkowe
25min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15h
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1sa
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 dk
Falafele z bobu i cieciorki
50 dk