Soczewica w sosie curry z dynią na parze
TM6 TM5

Soczewica w sosie curry z dynią na parze

4.2 ( 48 ocen )

Składniki

  • 3 czubate łyżeczki nasion kminu rzymskiego (10 g)
  • 4 czubate łyżeczki nasion kolendry (10 g)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych (15 g) (opcjonalnie)
    lub 50 g miąższu kokosa, świeżego pokrojonego na 2-3 cm kawałki (opcjonalnie)
  • 80 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 300 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
    lub 1 - 2 zielone papryczki chili, świeże (6-8 cm długości), bez gniazd nasiennych
  • 1000 - 1200 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą
    lub 1000 - 1200 g dyni piżmowej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą
  • 300 g soczewicy, suszonej zielonej, brązowej lub dupuy
  • 1000 g wody
  • 250 - 300 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na 1-2 cm kostkę
  • 130 g lekko ukwaszonej śmietany, min 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
358 kcal / 1504 kJ
Białko
13 g
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
10.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy