Soczewica w sosie curry z dynią na parze

Soczewica w sosie curry z dynią na parze

4.2 50 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
8 porcji

Składniki

  • 3 czubate łyżeczki nasion kminu rzymskiego (10 g)
  • 4 czubate łyżeczki nasion kolendry (10 g)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 30 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) (15 g)
    50 g miąższu kokosa, świeżego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 80 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 300 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
    1 - 2 zielone papryczki chili, świeże, (6-8 cm długości), bez gniazd nasiennych
  • 1000 - 1200 g dyni bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą
    1000 - 1200 g dyni piżmowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 8 kawałków, ze skórą
  • 300 g soczewicy, suszonej zielonej, brązowej lub dupuy
  • 1000 g wody
  • 250 - 300 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na 1-2 cm kostkę
  • 130 g lekko ukwaszonej śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 13 g
Kalorie 1504 kJ / 358 kcal
Tłuszcz 17 g
Błonnik 10.3 g
Węglowodany 33 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...