![Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5D44CB13-BE96-4579-A8E1-2D06FB7C31BE/Derivates/51F2EF15-0083-4122-B6FA-FF1B1339AC94.jpg)
Wersje kompatybilne
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g strączków młodego, zielonego groszku
- 1 bulwa kopru włoskiego ( ok. 300 g), pokrojona na ok. 2 cm kawałki
- 50 g wermutu, białego, wytrawnego
- 25 g masła
- 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 2 filety z dorsza, bez skóry, (ok. 250 g każdy), przekrojone na pół
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, do skropienia
- szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1264 kJ / 302 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 15 g
Alternatywne przepisy
Łosoś na parze z pesto i pęczakiem, zupa krem ze szpinaku i brokułów
1 Std. 20 Min
Dorsz w papilotach z sosem mascarpone
45 Min
Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki
1 Std.
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50min
Dorsz z aïoli i warzywami
50min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1 Std. 5 Min
Łosoś na parze z cytrynowym mhammasem z groszkiem, grzybami leśnymi i tymiankiem
45 Min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1h 10min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Dorsz po tajsku z Varomy
1h 10min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 Std.
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55min