
Urządzenia i Akcesoria
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
250 g strączków młodego, zielonego groszku
-
1 bulwa kopru włoskiego ( ok. 300 g), pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
50 g wermutu, białego, wytrawnego
-
25 g masła
-
80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
400 g wody
-
2 filety z dorsza, bez skóry (ok. 250 g każdy), przekrojone na pół
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do skropienia
-
szczypiorek, świeży (opcjonalnie) drobno posiekany, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
302 kcal /
1264 kJ
Białko
31 g
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
7 g