Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z orkiszem i kurczakiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
500 g wody
-
1 łyżeczki soli morskiej plus dodatkowa ilość do smaku
-
150 g ziaren orkiszu
-
200 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (ok. 0,5 cm)
-
300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (ok. 5 cm x 1 cm)
-
50 g oliwy z oliwek
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
40 g migdałów, blanszowanych
-
40 g cebuli szalotki
-
4 - 5 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. kolendra, pietruszka), tylko liście
-
20 g octu balsamicznego20 g czerwonego octu winnego
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
60 g rukoli świeżej
-
20 g orzechów, całych, mieszanych, (np. włoskich, laskowych)20 g orzeszków piniowych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
19 g
Kalorie
1224 kJ /
292 kcal
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5 g
Węglowodany
19 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców
1 godz.
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
2 godz. 15 min
Sałatka z soczewicą w stylu greckim
20 min
Sałatka ze szczawiu i fasolki szparagowej
45 min
Sałatka azjatycka z klopsikami
4 godz. 20 min
Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini
1 godz. 50 min
Sałatka z grillowanym indykiem
20 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Kotlety z piersi indyka i pełnoziarnistej kaszy orkiszowej
1 godz. 15 min
Kuskus z morelami, orzechami laskowymi i serem feta oraz mieszanymi warzywami
1 godz. 15 min
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
50 min