
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z indyka z pęczakiem i sosem pomidorowo-miodowym
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Pulpety z indyka z pęczakiem
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
-
migdałów, blanszowanych50 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki500 g
-
jajko1
-
musztardy np. sarepskiej10 g
-
papryki słodkiej, mielonej½ łyżeczki
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
woda ilość do zwilżenia dłoni
-
pęczaku kujawskiego Melvit250 g
Sos pomidorowo-miodowy
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół200 g
-
ząbki czosnku3 - 4
-
oliwy z oliwek15 g
-
pomidorów np. malinowych, bez skóry, pokrojonych na kawałki800 g
-
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)20 g
-
octu balsamicznego20 g
-
miodu, płynnego40 g
-
pieprzu czarnego, mielonego½ - ¾ łyżeczki
-
soli½ - ¾ łyżeczki
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
389.3 kcal /
1628.8 kJ
Białko
28.7 g
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
47.7 g
Błonnik
10.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Sód
1071.9 mg