
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z indyka z pęczakiem i sosem pomidorowo-miodowym
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Pulpety z indyka z pęczakiem
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1 jajko
-
10 g musztardy np. sarepskiej
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
woda ilość do zwilżenia dłoni
-
250 g pęczaku kujawskiego Melvit
Sos pomidorowo-miodowy
-
200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
15 g oliwy z oliwek
-
800 g pomidorów np. malinowych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
-
20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
20 g octu balsamicznego
-
40 g miodu, płynnego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
389.3 kcal /
1628.8 kJ
Białko
28.7 g
Tłuszcz
10.6 g
Węglowodany
47.7 g
Błonnik
10.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Sód
1071.9 mg