Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z indyka z pęczakiem i sosem pomidorowo-miodowym
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Pulpety z indyka z pęczakiem
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
-
50 g migdałów, blanszowanych
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
-
1 jajko
-
10 g musztardy np. sarepskiej
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
woda ilość do zwilżenia dłoni
-
250 g pęczaku kujawskiego Melvit
Sos pomidorowo-miodowy
-
200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
15 g oliwy z oliwek
-
800 g pomidorów np. malinowych, bez skóry, pokrojonych na kawałki
-
20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
20 g octu balsamicznego
-
40 g miodu, płynnego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczki soli
-
bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1071.9 mg
Białko
28.7 g
Kalorie
1628.8 kJ /
389.3 kcal
Tłuszcz
10.6 g
Błonnik
10.5 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Węglowodany
47.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Roladki z indyka z gruszką, ziemniakami i duszonym szpinakiem
1 godz.
Roladki z indyka z cebulą i papryką z batatami i brokułem, zupa pieczarkowa
1 godz. 15 min
Roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry
55 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
55 min
Kotlety (croquetas) z indyka i szpinaku
40 min
Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki
1 godz.
Marokańskie kotleciki z indyka
20 min
Filet z indyka w zielonej marynacie
1 godz. 5 min
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
2 godz. 15 min
Pulpety z indyka i kaszy kuskus
55 min
Rolada z indyka ze szpinakiem
2 godz. 10 min
Gulasz z udźca indyka
1 godz. 25 min