Ryż pieczony z warzywami
TM6 TM5

Ryż pieczony z warzywami

4.1 (98 ocen)

Składniki

  • 400 g ryżu basmati
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g rodzynek
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 800 g wody
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • migdały, w słupkach, do posypania (patrz wskazówka)
    lub orzeszki ziemne, niesolone, do posypania (patrz wskazówka)
  • 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1542 kJ / 368 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
50 g
Tłuszcz
13 g
Błonnik
5.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy