Ryż pieczony z warzywami

Ryż pieczony z warzywami

3.9 368 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 400 g ryżu basmati
  • 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g rodzynek
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 800 g wody
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • migdały, w słupkach do posypania (patrz wskazówka)
    orzeszki ziemne, niesolone, do posypania (patrz wskazówka)
  • 2 - 3 gałązki kolendry, świeżej tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 368 kcal / 1542 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 50 g
Błonnik 5.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...