Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 - 500 g filetów z dorsza, bez skóry (4 filety, ok. 130 g każdy), najlepiej polędwicy
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 20 - 30 g cebuli dymki, tylko zielonej części, pokrojonej na kawałki
- 15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 833.2 kJ / 199 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 3 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Błonnik
- 0.4 g
Alternatywne przepisy
Kurczak w musztardzie i syropie klonowym z brokułami na parze
55 Min
Dorsz na parze z ryżem i szpinakiem w sosie cytrynowym
30 Min
Pierś z kaczki w sosie morelowym
1h 10min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1h 5min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 Min
Pstrąg w sosie holenderskim
1h 5min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 Min
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25min
Dorsz gotowany w mleku z sosem porowym, marchewką i ryżem
30 Min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 Min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 Min