
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 1 płaska łyżka soli
- 250 g makaronu, suchego, np. świderki, kokardki
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 300 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 1 awokado, pokrojone na 2-3 cm kawałki
- 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 - 4 szczypty chili, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1206 kJ / 289 kcal
- Białko
- 12.6 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Saganaki z krewetkami i fetą
35min
Makaron z krewetkami i cukinią
40min
Tagliatelle z krewetkami
30 min
Sałatka z krewetek i chrupiących warzyw
45min
Krewetki zapiekane w sosie śmietanowym
45min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40min
Krewetki z ryżem i warzywami na parze
1 godz.
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55min
Ryż z owocami morza i chorizo
1h 5min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40min
Omułki w białym winie
35min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40min