Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gulasz wołowy z grzybami
- 70 g grzybów, suszonych, pokrojonych na kawałki
- gorąca woda, ilość do namoczenia grzybów
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g oleju rzepakowego
- 400 g wołowiny, np. krzyżowej, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- 550 g wody
- 30 - 40 g sosu sojowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 4 owoce jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Rozmarynowy pęczak
- 100 g borówek amerykańskich
- 250 g pęczaku kujawskiego, Melvit
- 850 g wody
-
1 ½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej -
2
gałązki rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm każda), tylko liście
lub 1 ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego - ¾ łyżeczki kozieradki, mielonej
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2236.8 kJ / 534.2 kcal
- Białko
- 34.7 g
- Węglowodany
- 61.6 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 9.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 godz.
Gulasz wieprzowy z dynią i pieczarkami
1 godz. 35 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Wołowina w czerwonym winie
2 godz. 10 min
Gulasz wołowy z papryką
1h 25min
Wołowina z pieczarkami
30min
Polędwica wołowa z warzywami
50min
Żeberka wieprzowe w sosie z czarnej fasoli
1 godz. 35 min
Boeuf Stroganow
1 godz. 10 min
Gulasz wołowy z knedlami z czerstwego pieczywa
2 godz.
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2 godz.