Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
TM6 TM5

Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem

4.4 (87 ocen)

Składniki

Gulasz wołowy z grzybami

  • 70 g grzybów, suszonych, pokrojonych na kawałki
  • gorąca woda, ilość do namoczenia grzybów
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 400 g wołowiny, np. krzyżowej, pokrojonej w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
  • 550 g wody
  • 30 - 40 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 4 owoce jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście

Rozmarynowy pęczak

  • 100 g borówek amerykańskich
  • 250 g pęczaku kujawskiego, Melvit
  • 850 g wody
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego (ok. 10 cm każda), tylko liście
    lub 1 ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ¾ łyżeczki kozieradki, mielonej
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2236.8 kJ / 534.2 kcal
Białko
34.7 g
Węglowodany
61.6 g
Tłuszcz
18 g
Błonnik
9.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy