Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
TM5 TM6

Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym

3.8 (140 ocen)

Składniki

  • 200 - 250 g azjatyckiego cienkiego makaronu (z fasoli mung lub ryżowego)
  • woda, ilość do namoczenia makaronu
  • 70 g ząbków czosnku
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 35 g cukru
  • 40 g sosu sojowego
  • 20 g wina ryżowego
    lub 20 g białego wina, wytrawnego
  • 700 g wody
  • 200 - 250 g krewetek, surowych, średnich, obranych, oczyszczonych
  • 200 g zielonej fasolki mamut, świeżej
  • 50 g cebuli dymki, pokrojonej na 3 mm kawałki lub ze skręconym szczypiorkiem (patrz wskazówka), do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1832 kJ / 438 kcal
Białko
16 g
Węglowodany
66 g
Tłuszcz
11 g
Błonnik
2.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy