Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
TM6 TM5

Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem

3.8 (109 ocen)

Składniki

  • 2350 g wody
  • 380 - 400 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
  • 75 g pęczaku kujawskiego, Melvit
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200 - 250 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. ok. 10 cm), tylko liście
    lub ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ¾ łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 125 g mleka kokosowego
  • 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • koperek, świeży, posiekany, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
969.4 kJ / 231.7 kcal
Białko
8.2 g
Węglowodany
34.9 g
Tłuszcz
6.5 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
7.6 g
Sód
93.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy