Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 3 kromki białego chleba, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g sera gorgonzola, łagodnego (dolce), pokrojonego na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli (ok. 60 g), pokrojonej w półplasterki
- woda (1 szklanka), do podlania mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2168.5 kJ / 518.3 kcal
- Białko
- 45.1 g
- Węglowodany
- 14.6 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 909.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka po karkonosku
1h 50 min
Pieczeń nadziewana serem ze szpinakiem
1h 15 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1h
Roladki schabowe z oscypkiem
1h 15 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45min
Eskalopki cielęce w sosie śmietanowym z pieczarkami
45min
Polędwica w sosie musztardowym
1h 30min
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1h 40min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1h 10min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1h 40min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30min
Żeberka wieprzowe z meksykańską salsą pomidorową
50min