Meksykańskie chili con carne z serową polentą

Meksykańskie chili con carne z serową polentą

3.2 64 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    180 g
  • ząbki czosnku
    2
  • papryki zielonej i czerwonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    700 g
  • oleju rzepakowego
    20 g
  • pomidorów, bez skóry odsączonych z zalewy (1 puszka)
    250 g
  • kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
    260 - 285 g
  • czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
    230 - 250 g
  • chili, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • skrobi ziemniaczanej
    40 g
  • wody
    30 - 50 g
  • kolendry, świeżej posiekanej
    2 łyżki
Serowa polenta
  • sera gouda pokrojonego na kawałki
    200 g
  • kaszy kukurydzianej (polenty)
    250 g
  • mąki pszennej
    25 g
  • proszku do pieczenia
    15 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • jajka
    2
  • mleka
    200 g
  • oleju rzepakowego
    20 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 555 kcal / 2330 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 23 g
Węglowodany 63 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...