![Meksykańskie chili con carne z serową polentą Meksykańskie chili con carne z serową polentą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F9B2F76B-98B3-41C2-B427-A85600AEA80A/Derivates/9D1D7F05-7804-4208-8DCC-9393CD39D6A9.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 700 g papryki zielonej i czerwonej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 250 g pomidorów, bez skóry odsączonych z zalewy (1 puszka)
- 260 - 285 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 230 - 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy (1 puszka)
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 30 - 50 g wody
- 2 łyżki kolendry, świeżej posiekanej
Serowa polenta
- 200 g sera gouda pokrojonego na kawałki
- 250 g kaszy kukurydzianej (polenty)
- 25 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 jajka
- 200 g mleka
- 20 g oleju rzepakowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 555 kcal / 2330 kJ
- Białko
- 23 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Węglowodany
- 63 g