![Penne z dynią i szynką Penne z dynią i szynką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D3808687-DBB3-4D39-83C1-C654E0DDC7E0/Derivates/F3F602FF-C581-4C1A-AD33-0FE90DADB324.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g szynki długodojrzewającej, w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 400 g dyni piżmowej, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 500 g wody
- 600 g mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 320 g makaronu, suchego, typu penne
-
50
g zielonego groszku, świeżego
lub 50 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2023.3 kJ / 483.3 kcal
- Białko
- 23.1 g
- Węglowodany
- 84 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 810.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z sosem dyniowym i ciecierzycą
30 Min
Placki z dyni i kurczaka
40 Min
Placki dyniowe z parmezanem
45 Min
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 Std.
Makaron z żółtej cukinii z salsą pietruszkową
35 Min
Pęczotto z dynią i kurkami
1h 10min
Makaron z dynią i jarmużem
40 Min
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i roszponką
45 Min
Muffinki brokułowe z szynką
1 Std.
Zapiekanka z ziemniakami i makaronem
1 Std. 30 Min
Tarta dyniowa
3j 15 menit
Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym
1 Std.