Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
300
g zielonego groszku, świeżego, obranego ze strączków
lub 300 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 100 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy, łagodnej
- ½ łyżeczki chrzanu, tartego
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 25 grzanek, np. z chleba ciabatta, do podania (ok. 300 g)
- 25 plastrów sera koziego, pgrubości ok. 2 mm, do podania (ok. 200 g)
- słonecznik łuskany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 390.5 kJ / 93.3 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 8 g
- Tłuszcz
- 4.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 192.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Krem z parmezanu
10 min
Parmezanowe koszyczki
40 min
Gremolata z parmezanem
5 min
Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
10 min
Sałatka z nowalijek na parze
50 min
Dip paprykowo-orzechowy
10 min
Fondue z serów pleśniowych z grissini i gruszkami
25 min
Zdrowe greckie burgery z indyka
40 min
Bruschetta z karczochami
40 min
Fondue ziołowo-serowe ze słupkami warzyw
30 min
Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
50 min