Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g małży venus, świeżych lub mrożonych
- 300 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia małży
- 2 łyżeczki soli
- 100 - 120 g cebul dymek, tylko białe cześci, przekrojonych na pół
- 100 g zielonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g oliwy z oliwek extra vergine
- 4 - 5 łyżek białego octu winnego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1100 - 1200 g białej fasoli, z puszki (4 opakowania), odsączonej z zalewy
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 4 łyżki szczypiorku, świeżego, z cebuli dymki, posiekanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1164.3 kJ / 278.1 kcal
- Białko
- 20.2 g
- Węglowodany
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Błonnik
- 5.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Smażone pierożki wonton
1h 25min
Sałatka z pomidorami i fasolą
30min
Dressing z kozim serem
10 Min
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
14 Std.
Sałatka z młodych ziemniaków
50min
Sałatka warzywna z ziemniakami i kurczakiem
1h 15min
Sałatka z nowalijek na parze
50min
Sos szczawiowy
30min
Sałatka z ogórków z sezamem i wakame
1h
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
50min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h
Jajka w kokilkach na parze
45min