
Wersje kompatybilne
Piersi z kaczki w papilotach z sosem pomarańczowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 piersi z kaczki, ze skórą, bez kości (ok. 150 g każda)
- 3 ząbki czosnku
- 15 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
- 750 g pomarańczy ekologicznych, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki, plus dodatkowe 8 plastrów, ze skórą, do papilotów
- 25 g miodu
- 50 g sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g wody
- 4 łyżki ziaren sezamu uprażonego, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 503 kcal / 2109 kJ
- Białko
- 49 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Węglowodany
- 26 g
- Błonnik
- 4 g