Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach

Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach

3.9 231 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    20 g
  • rzodkiewek, czerwonych bez liści (2-3 pęczki), plus dodatkowo 2 szt. pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
    300 g
  • ziemniaków pokrojonych na kawałki
    200 g
  • pęczek botwinki tylko korzenie (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
    1
    150 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania
    5 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • wody
    700 g
  • soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
    ¼ łyżeczki
  • jajka
    4
  • chrzanu, tartego
    1 - 2 łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    5 - 10 g
    5 - 10 g octu jabłkowego
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    50 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 222.5 kcal / 930.8 kJ
Białko 8.7 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 17.5 g
Błonnik 3.6 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Sód 424.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...