Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
TM6 TM5

Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach

3.9 (231 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 300 g rzodkiewek, czerwonych, bez liści (2-3 pęczki), plus dodatkowo 2 szt. pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 1 pęczek botwinki, tylko korzenie (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
    lub 150 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 700 g wody
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
  • 4 jajka
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    lub 5 - 10 g octu jabłkowego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
930.8 kJ / 222.5 kcal
Białko
8.7 g
Węglowodany
17.5 g
Tłuszcz
13.5 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
3.6 g
Sód
424.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy