Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
Wytrawny flan jajeczny
-
4 jajka
-
100 g pełnotłustego mleka (3,2% tłuszczu)
-
½ łyżeczki soli morskiej
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Zupa ziemniaczano-szpinakowa
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g oleju
-
40 g korzenia selera
-
100 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
-
200 - 250 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
-
80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
800 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilosć do smaku
-
250 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych250 g liści szpinaku, świeżych
-
80 g śmietany 30% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
8 g
Kalorie
797 kJ /
191 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
2.5 g
Węglowodany
11 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa krem z porów
30 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z marchewki z tymiankiem
35 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min
Zupa krem z ziemniaków
40 min
Zupa krem z resztek warzyw
50 min
Zupa krem marchewkowy z kolendrą
25 min
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa krem czosnkowo-serowa
40 min