Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
TM6 TM5

Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny

4.5 ( 285 ocen )

Składniki

Wytrawny flan jajeczny

  • 4 jajka
  • 100 g pełnotłustego mleka (3,2% tłuszczu)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Zupa ziemniaczano-szpinakowa

  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju
  • 40 g korzenia selera
  • 100 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 200 - 250 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilosć do smaku
  • 250 g liści szpinaku, świeżych
    lub 250 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 80 g śmietany 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
191 kcal / 797 kJ
Białko
8 g
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
11 g
Błonnik
2.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy