Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
TM5 TM6

Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny

4.5 (281 ocen)

Składniki

Wytrawny flan jajeczny

  • 4 jajka
  • 100 g pełnotłustego mleka, (3,2% tłuszczu)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Zupa ziemniaczano-szpinakowa

  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oleju
  • 40 g korzenia selera
  • 100 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 200 - 250 g ziemniaków, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 80 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego, plus dodatkowa ilosć do smaku
  • 250 g liści szpinaku, świeżych
    lub 250 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 80 g śmietany, 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
797 kJ / 191 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcz
12 g
Błonnik
2.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy