
Wersje kompatybilne
Zupa krem ziemniaczano-szpinakowa, wytrawny flan jajeczny
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wytrawny flan jajeczny
- 4 jajka
- 100 g pełnotłustego mleka (3,2% tłuszczu)
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Zupa ziemniaczano-szpinakowa
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oleju
- 40 g korzenia selera
- 100 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 200 - 250 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 800 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego plus dodatkowa ilosć do smaku
-
250
g liści szpinaku, świeżych
lub 250 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 80 g śmietany 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 191 kcal / 797 kJ
- Białko
- 8 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 11 g
- Błonnik
- 2.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z kopru włoskiego i marchewki
40 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 min
Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym
50 min
Zupa krem ze szpinaku
40 min
Zupa selerowo-gruszkowa
50 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z jarmużu
30 min
Zupa krem z pieczarek
20 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z porów
30 min