Soczewica garam masala z ryżem basmati
TM6 TM5

Soczewica garam masala z ryżem basmati

3.5 (167 ocen)

Składniki

  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 200 g ryżu białego, basmati, Melvit
  • 1800 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej, Melvit
  • 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 200 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • jogurt grecki, ilość do podania
  • kolendra, świeża, tylko liście, ilość do podania
  • 2 łyżeczki czarnuszki, Melvit

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1490.5 kJ / 356 kcal
Białko
15.5 g
Węglowodany
62.5 g
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
7.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy