Curry z tofu i aromatycznym ryżem

Curry z tofu i aromatycznym ryżem

3.7 63 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Marynata z tofu
  • tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
    300 g
  • oleju sezamowego
    20 g
  • sosu sojowego jasnego
    20 g
Curry
  • ryżu czerwonego
    150 g
  • cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
    60 - 80 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    400 g
  • oleju sezamowego
    10 g
  • wody
    750 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    5 g
  • nasion kardamonu
    6
  • octu ryżowego
    1 łyżeczka
  • soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    3 łyżki
  • miodu wielokwiatowego, płynnego
    1 łyżka
  • brązowego cukru
    2 łyżki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • soli
    ½ łyżeczki
  • ziaren sezamu do dekoracji
    3 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 265 kcal / 1113 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 12.5 g
Węglowodany 33.3 g
Błonnik 6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...