Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata z tofu
- 300 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g sosu sojowego, jasnego
Curry
- 150 g ryżu czerwonego
- 60 - 80 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 400 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 10 g oleju sezamowego
- 750 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 5 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 6 nasion kardamonu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki ziaren sezamu, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1113 kJ / 265 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 33.3 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
25min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min
Ragout z marynowanym tofu
1h 40min
Seitan z sosem pomarańczowym
2h
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1h 10min
Wegetariańskie chop suey
1h 5 min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1h 30min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1h 10min
Curry z warzywami
1u. 25min
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Marokański kuskus z warzywami
50min