
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata z tofu
- 300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 20 g oleju sezamowego
- 20 g sosu sojowego jasnego
Curry
- 150 g ryżu czerwonego
- 60 - 80 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 10 g oleju sezamowego
- 750 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 5 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 6 nasion kardamonu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego, płynnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki ziaren sezamu do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 265 kcal / 1113 kJ
- Białko
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Węglowodany
- 33.3 g
- Błonnik
- 6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1 godz. 20 min
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
40 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 godz. 10 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 godz. 15 min
Sundal z ciecierzycy
6 godz. 45 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Wegetariański gulasz z tofu
30 min