
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Paneer
- 1500 g mleka min. 3,2%
-
4
łyżki octu
lub 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sos szpinakowy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g masła
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 400 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 - 15 g soku z limonki świeżo wyciskanego
- olej do smażenia
- ryż gotowany, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 726.8 kcal / 3041 kJ
- Białko
- 34 g
- Tłuszcz
- 44.5 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.3 g
- Sód
- 1743.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Curry z serem paneer
5 godz.
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Dal makhani z soczewicy
50 min
Curry z warzywami
1 godz. 25 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 godz. 30 min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min