
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g pieczarek pokrojonych w 3 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 270 g czerwonych buraków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 150 g korzenia pietruszki pokrojonego na 4 cm kawałki
- 80 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 650 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona -
10 - 20
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 10 - 20 g czerwonego octu winnego - 35 g koncentratu pomidorowego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 298.4 kcal / 1248.5 kJ
- Białko
- 17.7 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Węglowodany
- 47.4 g
- Błonnik
- 10.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 659.8 mg