Risotto pomarańczowe
TM5 TM6

Risotto pomarańczowe

4.2 (35 ocen)

Składniki

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
    lub 50 g sera pecorino, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu do risotto, np. arborio
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • 20 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 720 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego, pokruszona
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty szafranu, mielonego
  • 15 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, plus dodatkowa ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1201.8 kJ / 287 kcal
Białko
7.2 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcz
10.5 g
Błonnik
1.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy