Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
lub 50 g sera pecorino, pokrojonego na kawałki - 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto, np. arborio
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 20 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 720 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego, pokruszona - ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty szafranu, mielonego
- 15 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1201.8 kJ / 287 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto z cukinii
45min
Risotto z cukinią i serem feta
30min
Risotto z burakami i balsamico
40min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35min
Risotto po mediolańsku
30min
Risotto z parmezanem
30min
Risotto z salsą pomidorową
40min
Risotto z parmezanem
40min
Risotto z wędzonym serem
30min