Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
TM5 TM6

Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini

Składniki

Ziołowe falafele

  • 150 - 200 g białej cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 15 g kolendry, świeżej
  • 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 5 - 10 g liści mięty, świeżych
  • 350 - 400 g cieciorki, ugotowanej, Melvit (patrz wskazówka)
  • 1 - 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 - 70 g mąki pszennej razowej, Melvit
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos jogurtowy z tahini

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 - 35 g pasty tahini
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej rzepakowy, ilość do smażenia falafeli
  • 6 tortilli pszennych
  • pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, ilość do podania
  • czerwona cebula, pokrojona w piórka, ilość do podania
  • ogórek, pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1755.8 kJ / 419.4 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
50.7 g
Tłuszcz
19.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie