
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ziołowe falafele
- 150 - 200 g białej cebuli przekrojonej na pół
- 4 - 6 ząbków czosnku
- 15 g kolendry, świeżej
- 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 - 10 g liści mięty, świeżych
-
350 - 400
g cieciorki, ugotowanej Melvit (patrz wskazówka)
lub 350 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy - 1 - 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 60 - 70 g mąki pszennej razowej Melvit
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos jogurtowy z tahini
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 - 35 g pasty tahini
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka miodu płynnego
lub 1 łyżeczka syropu z agawy - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- olej rzepakowy ilość do smażenia falafeli
- 6 tortilli pszennych
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ilość do podania
- czerwona cebula pokrojona w piórka, ilość do podania
- ogórek pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 419.4 kcal / 1755.8 kJ
- Białko
- 17 g
- Tłuszcz
- 19.7 g
- Węglowodany
- 50.7 g
- Błonnik
- 7.6 g