Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada z zielonych oliwek

4.8 166 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
6 porcji

Składniki

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 gałązka bazylii, świeżej tylko liście
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 140 g zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 - 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli (patrz wskazówka)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 100.7 kcal / 421.5 kJ
Białko 1.2 g
Tłuszcz 9.8 g
Węglowodany 2.5 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 1.5 g
Sód 742.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...