Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1
gałązka bazylii, świeżej, tylko liście
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej - 140 g zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 - 3 filetów z anchois, z puszki, solonych (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli (patrz wskazówka)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 421.5 kJ / 100.7 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 9.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 742.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1h 40min
Hummus z zielonego groszku
40min
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10 min
Pesto z bazylii
10 min
Tapenada
5 min
Dip z suszonych pomidorów
15 min
Pesto z rukoli
10 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1h 40min
Pasta z oliwek
5 min
Chutney z czerwonej cebuli
24 godz.
Guacamole
15 min