Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
TM6 TM5

Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami

4.2 (206 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 100 - 150 g czerwonych buraków, średnich, nieobranych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia buraków
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Nadzienie

  • 230 g sera koziego, twarogowego, chudego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka listków tymianku, świeżych
    lub ⅓ łyżki tymianku, suszonego
  • orzeszki piniowe, do posypania tarty (ok. 30 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1124.9 kJ / 268.9 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
17.1 g
Tłuszcz
19.3 g
Tłuszcz nasycony
11.6 g
Błonnik
0.8 g
Sód
158.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy