![Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8ED976A8-5664-49F0-9BE7-79242D5EA0D0/Derivates/e6fec70a-4f82-4cc4-9a7a-23d731da3b67.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- oliwa z oliwek, ilość do posmarowania placków
- 80 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g jarmużu, bez zdrewniałych łodyg, podzielonego na kawałki
- 30 liści bazylii, świeżych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Dip serowo-paprykowy
- 120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g sera camembert, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 90 - 100 g jogurtu naturalnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 506.2 kJ / 120.9 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.1 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 254.5 mg