Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
TM6 TM5

Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy

4.6 ( 116 ocen )

Składniki

Domowe krakersy

  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
  • czarnuszka do posypania krakersów
  • ziarna sezamu, białego do posypania krakersów
  • sól morska, gruboziarnista do posypania krakersów

Hummus paprykowy

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g pasty tahini
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek do polania hummusu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

Napój jabłkowo-pomarańczowy

  • 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 340 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g miodu (opcjonalnie)
  • 500 - 600 g wody mineralnej, niegazowanej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1144.6 kcal / 4792.1 kJ
Białko
28 g
Tłuszcz
62.2 g
Węglowodany
136.7 g
Błonnik
18.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy