
Urządzenia i Akcesoria
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
3 porcje
Składniki
Domowe krakersy
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki100 g
-
mąki pszennej200 g
-
wody30 g
-
soli1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej¾ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ - ½ łyżeczki
-
pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)½ łyżeczki
-
czarnuszka do posypania krakersów
-
ziarna sezamu, białego do posypania krakersów
-
sól morska, gruboziarnista do posypania krakersów
Hummus paprykowy
-
ząbki czosnku1 - 2
-
papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki½
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)200 g
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy400 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego35 g
-
pasty tahini30 g
-
oliwy z oliwek do polania hummusu2 - 3 łyżki
-
kminu rzymskiego, mielonego½ łyżeczki
-
soli¾ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
Napój jabłkowo-pomarańczowy
-
jabłek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w ćwiartki400 g
-
pomarańczy bez białych błonek, pokrojonych w ćwiartki340 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
-
miodu (opcjonalnie)20 g
-
wody mineralnej, niegazowanej500 - 600 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1144.6 kcal /
4792.1 kJ
Białko
28 g
Tłuszcz
62.2 g
Węglowodany
136.7 g
Błonnik
18.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

POMYSŁ NA LUNCH
12 Przepisów
Polska
Polska