
Wersje kompatybilne
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Domowe krakersy
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g mąki pszennej
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soli
- ¾ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- czarnuszka do posypania krakersów
- ziarna sezamu, białego do posypania krakersów
- sól morska, gruboziarnista do posypania krakersów
Hummus paprykowy
- 1 - 2 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g pasty tahini
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek do polania hummusu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Napój jabłkowo-pomarańczowy
- 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 340 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g miodu (opcjonalnie)
- 500 - 600 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1144.6 kcal / 4792.1 kJ
- Białko
- 28 g
- Tłuszcz
- 62.2 g
- Węglowodany
- 136.7 g
- Błonnik
- 18.3 g