Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 600 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, do skropienia
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 pęczek botwiny w całości (ok. 350 g)
- 120 g cebuli
- 1050 g wody
- 80 g sera typu feta, pokrojonego na kawałki
- 150 g ryżu basmati
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 8289.9 kJ / 1980 kcal
- Białko
- 146.5 g
- Węglowodany
- 152.2 g
- Tłuszcz
- 94.7 g
- Błonnik
- 26.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grillowane szaszłyki wieprzowe w tajskiej marynacie
7u. 10min
Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką
1h
Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem
1h
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 godz. 20 min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Orkiszowa galette z rabarbarem
3h 10min
Gulasz z polentą
2h
Kofty z wołowiny i fety
2h 30min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Wołowina w czerwonym winie
2 godz. 10 min
Polędwica po toskańsku
45 min
Kurczak faszerowany ryżem
2h 50min