
Wersje kompatybilne
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy, grubość 4 cm )
Sos z mango, marchewka i fasolka
- 250 g mango, dojrzałego tylko miąższ, pokrojonego na ok. 3 cm kawałki
- 50 g brandy
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 300 g wody
- 200 g marchewki pokrojonej w ok. 2 mm plastry
- 250 g zielonej fasolki mamut, świeżej pokrojonej na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 526.5 kcal / 2202.7 kJ
- Białko
- 34.4 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.2 g
- Sód
- 772.4 mg